14. ULUSAL TIP ÖĞRENCİ KONGRESİ’NDE PROF. DR. İLBER ORTAYLI İLE ÖZEL SÖYLEŞİ

Trakya Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Bilimsel Araştırmalar Topluluğu tarafından “Acil Tıbba Multidisipliner Yaklaşım” temasıyla düzenlenen 14. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi’nde, Prof. Dr. İlber Ortaylı bir söyleşi gerçekleştirdi.

Söyleşiye, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Moderatörlüğünü Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay’ın yaptığı söyleşide, günümüzde yükseköğretimde yaşanan değişikliklere ve tıp, hukuk gibi fakültelerin sayılarındaki ciddi orandaki artışa değinen Prof. Dr. İlber Ortaylı, konuşmasında, hekimlerin çalışmak için Almanya ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine gitmelerini de değerlendirdi. Söz konusu ülkelerin Türkleri sevmediğini ancak bunun sebebinin Türklerin Müslüman olmaları değil, çalışkanlıkları olduğunu vurgulayan Ortaylı, Almanya’da hekimliğin düşük maaşlar ve kötü şartlar nedeniyle tercih edilen bir meslek olarak görülmediğini buna rağmen bir rekabet oluşturacakları için Türk hekimlerin orada çalışmalarının da istenmediğini belirtti. Ayrıca Almanca ve Hollandacanın hekimlik dili olmadığını ifade eden Ortaylı, hekimlere öncelikle İngilizce öğrenmelerini ardından farklı dilleri kazanmalarını tavsiye etti.

Tıp tarihi hakkında da bilgi veren Prof. Dr. İlber Ortaylı, modern tıbbın Hipokrat ile başlatılmasının yanlış olduğunu, Hipokrat’ın kadavralar üzerinde çalışmalar gerçekleştirmediğini, bunun ilk örneklerinin dini sebeplerden dolayı Mısır’da verildiğini ifade etti. Konuşmasında İran ve İslam tıbbına değindikten sonra modern tıp hakkında bilgi veren Prof. Dr. İlber Ortaylı, sağlık çalışanlarına yönelik yapılan saldırıları da değinerek, sağlık çalışanlarına saldırıda bulunan insanların akıl sağlığından yoksun olduğunu vurguladı.

Ek Resimler
Bu içerik 08.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 87 kez okundu.