S
14. ULUSAL TIP ÖĞRENCİ KONGRESİ YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Trakya Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Bilimsel Araştırmalar Topluluğu tarafından “Acil Tıbba Multidisipliner Yaklaşım” temasıyla düzenlenen 14. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi güncel tartışmalara sahne oldu.
Kongrenin açılış programına Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Kongre Başkanı Prof. Dr. Servet Altay yaptığı konuşmada, hekimliğin insanlık tarihi boyunca ilk meslek gurubu olduğunu o nedenle ilk insanın dünyaya gelişiyle birlikte bilimin de dünyaya gelmiş olduğunu söyledi. Hekimlikle bilimin hep iç içe olduğunu vurgulayan Altay, “İşin en güzel tarafı da bütün bilim dalları, mühendislikten kimyaya hatta son dönemlerde yapay zekâya kadar eninde sonunda tıbba hizmet etmeleridir. Yani bütün ürünler insan sağlığına tıp alanına hizmet eder ve dolayısıyla bizim kongrelerimiz sadece hekimlerin takip ettiği, hekimlerin çıktıları gördüğü yerler değildir. Tüm disiplinlerin dört gözle beklediği çalışmaların sonuçlarını gördüğü kongrelerdir. O yüzden tıp kongreleri geçmişte, bugün ve gelecekte de değerlidir, değerini koruyacaktır.” dedi.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Armağan Tuğrul, kongreye davet edildiği için duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladığı konuşmasında, asistanlık yıllarından başlayarak emekliliğine uzanan 33 yıllık Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesindeki günlerinden ve bir zamanlar başkanlığını yürüttüğü Bilimsel Araştırmalar Topluluğunun geçmiş faaliyetlerinden söz etti. Tuğrul, “Tıp Fakültesi öğrencisi olmak emin olun, bizim ülkemizde de bütün dünyada da büyük bir ayrıcalıktır. Bunun keyfini sürün. Hekimliğinizi iliklerinize kadar yaşayın. Ben bunu yaşadım, öğretim üyeliğimi de, doktorluğumu da büyük bir keyifle yaptım. Öğrencilerle, hastalarla ve hasta yakınlarıyla da büyük bir sevgi içinde, keyifle yaptım mesleğimi. Size söylemek istediğim şu, bunları yaparken insan olduğunuzu unutmayın çünkü biz tıp eğitiminden geçerken belirli bazı kurallar, katılıklar içerisinde bu yolda yürümeye çalışıyoruz. Lütfen insanlığınızı ve karşınızdaki kişinin de insan olduğunu hiçbir zaman unutmayın.” dedi.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata, “Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Topluluğu, Trakya Üniversitesinin en köklü topluluklarından biridir. 1990 yılında kurulmuştur, en köklü topluluktur. Şu ana kadar 13 kongre 2 şenlik yapan bu topluluk bugün 14. kongresini yapıyor. Acil Tıbba Multidisipliner Yaklaşım temasıyla hazırladıkları bu kongreye öğrencilerimiz çok büyük emek verdi. Topluluğun misyonu olan öğrencileri bilimsel araştırmaya, bilimsel düşünceye yönlendirme amacını yerine getirdiler ve getirmeye de devam ediyorlar.” dedi. Türkiye’deki en kapsamlı Tıp Öğrenci Kongresi olduğunu vurgulayan Akata, bu kongrenin gerçekleştirilmesinde başta öğrenciler olmak üzere, onlara destek olan hocalarına ve Trakya Üniversitesi Rektörlüğüne teşekkürlerini iletti.
Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hamdi Zafer, “Üniversitemizde böylesine değerli bir kongrenin düzenlenmiş olmasından mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. Bizim en değerli varlığımız insan ve bu doğrultuda insan sağlığını etkileyen her türlü etkinliği önemli ve kıymetli bulduğumuzu buradan bir kez daha belirtmiş olmak isterim. Yine bu vesileyle yaşamı sağlıkla buluşturan tüm hekimlerimize ve sağlık çalışanlarımıza fedakârca gayretlerinden dolayı minnet ve şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu. Zafer, kongrenin verimli geçmesi temennisinde bulundu.
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise bu önemli kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, bir bilim dalının birçok başka bilimle ilişki içerisinde olduğunu vurgulayarak bu çok yönlü ilişkinin tıp bilimi için de geçerli olduğunu söyledi. Çağı yakalamak için birbiriyle sıkı ilişki içerisinde bulunan bilim dallarını takip etmenin önemine değinen Tabakoğlu, “Acil tıbba multidisipliner yaklaşım” temasıyla gerçekleştirilen kongrenin bu amaca en iyi şekilde hizmet ettiğini düşündüğünü söyledi. “Bu kongrede çok önemli isimler bir araya geldi. Öğrencilerimle gurur duyuyorum. Hepsini tebrik ediyorum.” diyerek, kongrenin başarılı geçmesi dileğinde bulundu.
Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Toplam 7 oturumda, 17 bildiri ile poster ve öğrenci sunumları gerçekleştirildi.