S
4.TRAKYA BİLİM ŞENLİĞİ GERÇEKLEŞTİ
Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Topluluğu’nun (TÜBAT) ev sahipliğinde düzenlenen “4.Trakya Bilim Şenliği” açılışı 02 Aralık 2017 tarihinde Üniversitemiz Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Etkinliğe Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, akademisyen ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan şenlik, Üniversitemiz Tanıtım Filminin gösterimi ve Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin klasik müzik konseri ile devam etti.
Bilimsel Araştırma Topluluğu Başkanı Attila Ülkücü açılış konuşmasında “Bilim nesilden nesile yayılan bir ekip çalışmasıdır. ‘Meşalenin öğretmenden öğrenciye geçmesidir' der, Neil deGrasse Tyson. Bilim kümülatiftir, fakat basit bir yığın değildir. Belli bir sistematiği ve kuralları vardır. Tıpkı ünlü bir astrofizikçinin dediği gibi bir bayrak yarışına benzer. Bayrağı alan nesil kendi parkurunu en iyi şekilde tamamlamaya çalışır. İçinde bulunduğumuz bilgi ve bilişim çağında kendi parkurumuzu en iyi şekilde koşmaya çalışıyoruz. Bu emeği, yarışı, merağı ve azmi görüp de kenarda izleyici olmak biz geleceğin hekim adaylarına yaraşır bir şey olamazdı. Bu hususta kendimizi geliştirerek, araştırma yaparak bizler de elimizden geleni yapmaya çalıştık, ancak bunun belirli noktalarda yetersiz gelmeye başladığını fark ettik. Bu nedenle 1990 yılında bilimsel araştırma topluluğumuzu kurduk. Yıllarca eğitimler düzenleyerek bizleri araştırma yapmanın imkanına inandıran, alanında uzman öğretim üyelerinden destekler sunan TÜBAB çok geçmeden ilk meyvelerini verdi. Sempozyumlar, kongreler, seminerler, dergiler ve daha niceleri… 4 yıl önce Namık Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Topluluğu ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Bilimsel Araştırma Topluluğu ile 1. Trakya Bilim Şenliğini düzenledik. Amacı arkadaşlıklarımızı artırmak, topluluklarımızın birikimlerini paylaşmak, bir nebze de olsa bölgesel kalkınmaya destek olabilmektir. Bugün burada toplanmış olmak, araştırmalarımızı sürdürüyor olmak, bölgesel olarak diğer araştırma toplulukları ve tıp fakülteleri ile yarışıyor olmak amaçlarımızı gerçekleştiriyor olduğumuz anlamına gelir. Etkinliğimiz süresince alanında uzman öğretim üyelerinin yaptığı sunumlar ile bilgilenecek, sosyal programda eğlenecek, öğrenci arkadaşlarımızın sunumları ile yeni ufuklar açacağız. Meraklanmanızı, öğrenmenizi, hırslanmanızı, paylaşmanızı, araştırma yapmanızı ve mutlu olmanızı temenni eder, keyifli bir bilim şenliği geçirmenizi dilerim” dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, “Üniversitemiz Rektörlüğü olarak öğrencilerimizin gerçekleştirdiği etkinlikleri her daim önemsiyor ve kendilerine bu konuda destek veriyoruz. Öğrencilik döneminde bilimsel programlara başlamaları bizler için umut verici. Ayrıca, Trakya'daki üniversiteler arasında sağlanan bu türlü iletişim de bizler adına sevindirici. Üniversitemizin imkanları sadece kendi öğrencilerimiz için değil, Trakya'daki tüm üniversite öğrencileri için geçerlidir. Birlikte ortak projeler gerçekleştirmenizi destekliyoruz. Tıp dışı alanlardan da öğrenci aramıza alıp birlikte çalışmalar yapabiliriz.” dedi.
Konuşmasında Türkiye'nin bilim üretiminde önemli hamleler gerçekleştirdiğini de dile getiren Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cem Uzun, bilimin gelişmesini sağlayan teknolojik ekipmanların üretimi için daha çok çalışılmaya ihtiyacımız olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Cem Uzun “Özellikle tıp alanında bilim ve teknolojik anlamda dışarıya bağımlıyız. Tedavi ve pratikte dünyada sayılı ülkelerden biriyiz, ancak tedavide kullandığımız teknolojinin üretimi noktasında bu düzeyde değiliz. Bu sebeple çalışmalarınızı planlarken eğitiminiz sırasında gördüğünüz materyal ve cihazları nasıl yapabiliriz diye düşünmenizde de fayda var. Bu yönde gerçekleştirilecek çalışmalar bizi daha ileriye götürür. Bilimi ürettiğimiz sürece güçlü olacağız. Bilimin en önemli ilkeleri dürüstlük ve şeffaflıktır. Yaptığınız çalışmaları en ufak ayrıntısına kadar titizlikle sürdürün. Araştırma yaparken ayrıntıları not alacağınız araştırma defteriniz olsun. Arkadaşlarınız ile gerçekleştireceğiniz sohbetlerde bilimsel konular da yer alsın. Bilim yapmada oldukça öneme sahip olan araştırma ve yayın etiği hakkında bilgi sahibi olmaya ve kendinizi bu konuda geliştirmeye çalışın. Organizasyonda emeği geçen TÜBAB’a ve Tekirdağ ve Çanakkale’den destek veren tıp fakültesi öğrencilerimize teşekkür ederim.” dedi.
Ek Resimler
Bu içerik 06.12.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 869 kez okundu.