AKILCI İLAÇ VE ECZACILIK TOPLULUĞU BELGESEL GÖSTERİMİ VE OKUMASI

1940’lı yıllar itibariyle, bakterilerin neden olduğu çoğu ölümcül ve bulaşıcı hastalıkları iyileştirmek için kullanılmaya başlanan antibiyotikler günümüzde modern tıbbın temel taşı durumunda. Bununla birlikte sürekli ve yanlış kullanımları, bakteri gibi mikropların bu ilaçlara karşı direnç geliştirmesine neden olmaktadır. Uygunsuz antibiyotik kullanımı ve antibiyotik direnci (AD) tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sağlık sorunudur.

Avrupa Parlamentosu 2008 yılında antibiyotik direncine dikkat çekmek amacıyla 18 Kasım tarihini “Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü” olarak ilan etti. Bu tarihe denk gelen 18-24 Kasım haftası aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası” olarak kabul edilmiştir. Bu hafta ile gün geçtikçe artan antibiyotik direnci hakkında küresel bilinç oluşturulması amaçlanmaktadır.

Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Akılcı İlaç ve Eczacılık Topluluğu tarafından 18-24 Kasım Antibiyotik Farkındalık Haftası kapsamında 21 Kasım 2019 Perşembe günü TÜ Eczacılık Fakültesi Konferans Salonu’nda “The Truth About Antibiotics” (Antibiyotikler Hakkındaki Gerçekler) Belgesel Gösterimi ve Okuması gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Fatma Kaynak Onurdağ programda yaptığı açılış konuşmasında antibiyotik direnci ve bakterilerin antibiyotiklere karşı kullandığı mekanizmalar hakkında bilgiler verdi.

Konuşmanın ardından “The Truth About Antibiotics” ( Antibiyotikler Hakkındaki Gerçekler) belgeseli gösterime sunuldu. Erişimi ülkemizde serbest olmayan ve Türkçe dublaj ile altyazı seçeneği bulunmayan belgesel yoğun çalışmalar sonucu Çeviri & Tedarik Ekibi tarafından hazırlandı.

Etkinliğin sonunda T.Ü. Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülay Şeren “İlk Nobel bizim okulumuzdan çıkmamış olabilir ancak yeni familyalar bizler tarafından bulunabilir” diyerek T.Ü Eczacılık Fakültesi’nin konuyla ilgili misyon ve vizyonunu bir kez daha aktararak yeni yöntemlerin geliştirilmesi ve keşfedilmesinden hepimizin sorumlu olduğunu, bunun için multidisipliner çalışmamız gerektiğini söyledi.

Ek Resimler
Bu içerik 25.11.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 310 kez okundu.