AKILCI İLAÇ VE ECZACILIK TOPLULUĞU İLE BİLİMSEL ARAŞTIRMA TOPLULUĞU’NUN SAHA ÇALIŞMASI

Yaklaşık 80 yıl önce, bakterilerin neden olduğu ölümcül ve bulaşıcı hastalıklara karşı kullanılmaya başlanan antibiyotikler şu an modern tıbbın temel taşı olarak yerini alıyor. Ancak sürekli ve yanlış kullanılmaları halinde bakteri gibi mikroplar bu ilaçlara karşı direnç geliştirmekte ve oluşan antibiyotik direnci (AB) tüm dünyada ve ülkemizde önemli bir sağlık sorunu haline gelmektedir.
Avrupa Parlamentosu 2008 yılında antibiyotik direncine dikkat çekmek amacıyla 18 Kasım tarihini “Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü” olarak ilan etti. Bu tarihe denk gelen 18-24 Kasım haftası aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası” olarak kabul edilmiştir. Bu hafta ile gün geçtikçe artan antibiyotik direnci hakkında küresel bilinç oluşturulması amaçlanmaktadır.
Diyabet ise kandaki şeker düzeyini dengeleyen insülin hormonunun eksikliği ve/veya yeterince salgılanmasına rağmen, vücutta kullanılmaması sonucu oluşan kronik metabolizma bozukluğudur. Diyabet toplumda sıkça görülen, kontrol altında tutulmazsa erken yaşta ölümlere ve engelliliğe yol açan, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur, yaşam boyu izleme ve tedavi gerektirir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Diyabet Federasyonu (IDF) tarafından,1921 yılında insülini bularak diyabet hastası birçok hastanın tedavi olmasını sağlayan Fredrick Bantig ‘in doğum günü anısına 14 Kasım “Dünya Diyabet Günü” olarak kabul edilmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu da 2007 yılı itibariyle bu tarihi resmi olarak tanımıştır.
Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesindeki “Akılcı İlaç ve Eczacılık Topluluğu” ile “Bilimsel Araştırma Topluluğu” öğrencileri 20 Kasım 2019 tarihinde “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” ile  “18-24 Kasım Antibiyotik Farkındalık Haftası” kapsamında farkındalık oluşturmak amacıyla Edirne Saraçlar Caddesi’nde bir saha çalışması gerçekleştirdi.
Geleceğin eczacı ve hekim adayları Edirne halkını dağıttıkları broşürler ile diyabet hastalığı ve antibiyotikler konusunda bilinçlendirdi, anketler yaparak diyabet riskleri ile yanlış ilaç kullanımı hakkında bilgiler verdi.
Ek Resimler
Bu içerik 26.11.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 339 kez okundu.