S
ENGELLERİ KALDIRMAK İÇİN “BİZ DE VARIZ”
Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Özel Eğitim Topluluğu tarafından engellilere yönelik farkındalık yaratmak için düzenlenen “Biz de Varız” etkinliğinin dördüncüsü 05 Aralık 2017 tarihinde Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, Engelsiz Üniversite Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Hakan Tuna, Özel Eğitim Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Dilber Tezel, Özel Eğitim Topluluğu Kurucu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Selmin Çuhadar, akademisyen ve öğrenciler katıldı.
Özel Eğitim Topluluğu, Düşünce Edebiyat ve Tiyatro Topluluğu, Yaşam Sahnesi Tiyatro Topluluğu, Genç Sahne Meydan Tiyatro Topluluğu, Tiyatral Tuşe Tiyatro Topluluğu, İnce Mizahsen Animasyon, Drama ve Tiyatro Topluluğu, Mimarlık Arayüz Topluluğu, Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık Topluluğu katılımı ile gerçekleşen etkinliğe ilgi oldukça büyüktü. Tiyatro gösterisi öncesinde Üniversitemiz Özel Eğitim Topluluğu ile etkinliğe destek veren öğrenci topluluklarının hazırladığı, engelliler için farkındalık yaratmak konusunda “Biz de Varız” mesajı içeren kısa bir film gösterimi gerçekleştirildi.
Dünya Engelliler Günü'nün anlam ve önemi ile ilgili olarak Üniversitemiz Özel Eğitim Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Dilber Tezel bir konuşma gerçekleştirdi. Yrd. Doç. Dr. Dilber Tezel konuşmasında “Trakya Üniversitesinde engelli çocuklara yönelik eğitimin temeli 1987 yılına uzanır. Armağan Dönertaş Çocuk Gelişimi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezine yaş ve özel gereksinim grubuna yönelik bir ayrım gözetmeksizin gelişim geriliği olan risk altındaki çocuklar ile özel eğitim gereksinimi olan bireyler kabul edilmekte ve takipleri yapılmaktadır. Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Engelli Çalışmaları Ana Bilim Dalı bu alanda öğretmen ve akademisyenler yetiştirmektedir. Herkes için erişilebilir üniversite anlayışı ile kurulmuş olan Trakya Üniversitesi Engelsiz Birimi son yıllarda çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ederek engelliler için farkındalık konusunda önemli çalışmalar yaptı. Trakya Üniversitesi çeşitli birimleriyle ‘Biz de Varız’ demeyi sürdürmektedir.” dedi.
Üniversitemiz Engelsiz Üniversite Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Hakan Tuna, "Engelsiz bir kampüs oluşturmaya yönelik çalışmalar kapsamında yoğun çabaları ve emekleri olan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na ve Komisyon Başkanımız Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun’a teşekkürlerimi sunarım." dedi.
Programda, Düşünce Edebiyat ve Tiyatro Topluluğu “Ali Şamil”, Genç Sahne Meydan Tiyatro Topluluğu “Karanlığın Rengi Beyazdır”, Tiyatral Tuşe Tiyatro Topluluğu “Geçmişin İzi”, İnce Mizahsen Animasyon, Drama ve Tiyatro Topluluğu "Gölge" adlı tiyatro gösterilerini sergilediler.
Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık (PDR) Topluluğu, engelli bireylerin hangi duyguları yaşadıklarını, hangi sorunlar ile mücadele etmek zorunda bırakıldıklarını hissettirmeye çalışan bir empati parkuru kurdu ve bu konuda farkındalık yaratmak üzere stant açtı. Katılımcıların gözleri bağlanarak ya da tekerlekli sandalyeye oturtularak parkurda ilerlemeleri istenmiş ve empati kurmaları sağlanmıştır.
Mimarlık Arayüz Topluluğu, “Engeller Bize Göre Değil” standı açtı ve Öğr. Gör. Dr. Berk Minez yürütücülüğünde Work Shop’ta yapılan maketleri sergiledi.
Engelsiz Üniversite Birimi de açtığı stant ile Üniversitemizde yeni kurulan Engelsiz Üniversite Biriminin tanıtım broşürlerini dağıttı ve faaliyetlerini tanıttı.
Program, Özel Eğitim Topluluğu ve Tiyatro topluluklarına teşekkür belgelerinin verilmesi ile sona erdi.
Ek Resimler
Bu içerik 20.12.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 900 kez okundu.