MONTESSORİ EĞİTİM GÜNLERİ

Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı Erken Çocukluk Eğitimi Topluluğu (EÇET); erken çocukluk eğitimi başta olmak üzere, genel olarak çocuk eğitimi alanındaki uzmanların, farklı disiplinlerden bu alana ilgi duyan kişilerin bilgi ve deneyimlerini paylaşabilmelerine zemin oluşturmayı, geleceğin eğitimcileri ve anne-baba adayları olacak üniversitemiz öğrencilerinin ve Edirne halkının erken çocukluk eğitimi konusunda bilinçlenmesini sağlamayı hedeflemektedir. Bu kapsamda Edirne İl merkezinde ve ilçelerinde yaşayan erken çocukluk eğitimi dönemindeki çocuklara farklı alanlarda eğitici-öğretici etkinlikler gerçekleştirmek, hizmet öncesi dönemde bulunan öğretmen adaylarının dünyada uygulanan farklı erken çocukluk eğitimi modellerinden haberdar olmaları, uygulama örneklerine ulaşmaları ve kişisel gelişmelerine destek sağlamak amacıyla çalışmalarına 2017 yılı bahar dönemi itibariyle başlamış olup hızla sürdürmektedir.
Erken Çocukluk Eğitimi Topluluğu’nun (EÇET) devam eden projeleri arasında anne-babaları çocuklarıyla etkili zaman geçirmeye teşvik etmek için toplumda mesleki statü sahibi olan ve topluma model olan kişilerin çocuklara “Haydi Birlikte……” diyerek onları oyuna davet etmesi ve böylelikle ebeveynlerde çocuklarıyla kaliteli zaman geçirme konusunda bir farkındalık yaratılmasını amaçlayan “Haydi Birlikte” adlı projesi gibi sürekliliği olan çalışmalarının yanı sıra 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen film gösterimi, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kapsamında Down Sendromlu gençlerin üniversiteli akranlarını ziyaret ederek Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesinde paylaşımlarda bulunması ve birlikte eğlenceli zaman geçirmesi gibi özel ve süreli etkinlikler de bulunmaktadır.
Trakya Üniversitesi Erken Çocukluk Eğitimi Topluluğu (EÇET) tarafından dünyada uygulanan farklı erken çocukluk eğitimi modellerini bölgemiz öğretmenleri ve öğretmen adaylarına tanıtmak, uygulama örneklerini ve deneyimlerini paylaşmak amacıyla 18.04.2017 tarihinde Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Mehmet Akif Ersoy Eğitim Binası konferans salonunda “Montessori Eğitim Günü” etkinliği gerçekleştirilmiştir.
Montessori Pedagojisinin kurucusu İtalya’nın ilk kadın doktoru, pedagog, antropoloji profesörü ve lider bir kadın hakları savunucusu olan Maria Montessori’dir. Pereira, Rousseau, Pestallozi, Frobel, Seguin, Itard ve Owen gibi birçok filozof ve eğitimcinin görüşlerinden etkilenen Montessori, her çocuğun kendine özgü bir gelişime sahip, bireysel bir kişilik olduğunu ve kendi kapasitesi doğrultusunda öğrenebileceğini savunur. O’na göre; yapılacak ilk ve en önemli iş, çocuğun gerçek doğasını keşfetmek ve ona normal gelişiminde yardım etmektir. Modern Türkiye’nin kuruluşunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk konu ile yakından ilgilenmiş ve bu alanda Maria Montessori’nin eğitim anlayışının ülkemiz öğretmenleri tarafından mutlak surette öğrenilmesini istemiştir.
Etkinlikte Montessori pedegojisinin teorisi ve felsefesi, eğitim ortamı, materyaller, öğretmenin rolü, uygulama örnekleri, Montesori eğitiminin Dünyadaki ve Türkiye’deki durumu konuları Trakya Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Sn. Emine Ahmetoğlu, Yrd. Doç. Dr. Sn. Z. Gül Ercan, Arş. Gör. Sn. Aynur Gıcı Vatansever ve Arş. Gör. Sn. Gülşah Günşen tarafından sunulmuştur. 
Ek Resimler
Bu içerik 19.04.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 692 kez okundu.