SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI MEHMET FATİH KACIR VE MİLLİ GURURUMUZ İLK TÜRK ASTRONOTU ALPER GEZERAVCI, TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Trakya Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi.

Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, ilk Türk Astronot Alper Gezeravcı, il protokolü, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu etkinlikte yaptığı selamlama konuşmasında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır’ı ve milli gururumuz İlk Türk Astronotu Alper Gezeravcıyı Trakya Üniversitesinde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Trakya Üniversitesi hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesinin bölgede ve Balkanlarda öncü bir üniversite olduğunu vurguladı. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Teknofest yarışmasında Trakya Üniversitesinin önemli başarılara imza attığını ve Teknopark’ı ile de Balkanlara model olduğunu ifade ederek, organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Vali Yunus Sezer, "Bugün ilk defa bir astronotla birlikteyiz, burada Alper Gezeravcı'yı dinleyeceğiz. İnşallah yeni nesil, O'nun anlattıklarıyla uzayda söz sahibi olacak. Sayın Bakanımızın teşriflerinden dolayı çok mutlu olduğumu dile getirmek istiyorum." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır konuşmasının başında Edirne’de, Trakya Üniversitesinde olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek Türkiye’nin sahip olduğu en büyük kıymetin gençler olduğunu vurguladı. Yenilikçi teknolojilerin dünyayı değiştirdiğini ve yenilikçi teknolojileri de gençlerin ürettiğini belirten Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi’nin öznesinin Türkiye gençliği ve Teknofest kuşağı olduğunu belirtti. “İnanıyorum ki sayıları bir milyona erişen TEKNOFEST yarışmaları, TEKNOFEST kuşağı ve gençliği Türkiye’yi milli teknoloji hamlesinde zirveye çıkaracak. Bu yolculukta arzu ediyoruz ki gençlerimiz bayrağı bugünkünden daha ileri noktalara taşısın. Sadece havacılıkta değil uzay bilimlerinde de yapacağımız işlere Türk gençleri damgasını vursun.” diyen Kacır, en önemli görevlerinin gençlerin önündeki engelleri kaldırmak olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin kritik teknolojilerde tam bağımsızlık mücadelesi verdiğini söyleyen Bakan Kacır, 2000’li yıllardan itibaren ülkemizin ihtiyaçlarının yerli ve milli imkanlarla üretilmesi konusunda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde irade ortaya konduğunu söyledi. Son dönemde ülkemizde üretilen teknolojik ürünlerden bahseden Kacır, ülkemizin uzay ve uydu teknolojileri alanında başarı hikayesi yazmaya devam edeceğinin altını çizdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın konuşmasını bitirmesinin ardından Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Kacır’a hediye takdiminde bulundu.

Hediye takdiminin ardından sahneye gelen ilk Türk Astronot Alper Gezeravcı, “Benim hikayem 2022 Mayıs’ında başladı. Haberlerde tesadüfen Cumhurbaşkanımızın halkımıza yaptığı açıklamayı dinledim. Türkiye Cumhuriyetinin 100’üncü yılında bir Türk vatandaşı ilk defa uzaya gönderilecekti. Uzay, astronomi alanında birçok araştırma yaparak, ‘Ben bu işi yapabilirim’ noktasına geldiğim an başvurumu gerçekleştirdim. ”diyerek astronot olma serüvenini öğrencilere aktararak, aldığı eğitimlerden bahsetti. Eğitim için gittiği ülkelerde edindiği tecrübeleri dile getiren Gezeravcı, uzay görevinde yaptığı deneyler ve deneylerin amaçları hakkında bilgi verdi. Uzay istasyonunda 14 günde 13 deney gerçekleştirdiklerini ve planlı takvim içerisinde deneylerini tamamladıklarını söyleyen Gezeravcı, dünyada 193 ülke içerisinde uzaya insan gönderen 22 ülke arasında Türkiye’nin olmasının da gurur verici olduğunu katılımcılarla paylaştı.

Konuşmasında, ülkemizin hedeflerinden de bahseden Gezeravcı, “2018 yılında ülkemiz Türkiye Uzay Ajansı'nı kurdu. Sadece iki yıllık hazırlık sürecinin ardından 2021 yılının Şubat ayında Türkiye Cumhuriyeti adına Cumhurbaşkanımız tarafından uzaya dair 10 ana hedef belirlendi. Yapmış olduğumuz Türk astronot ve bilim misyonu bu on hedeften sadece bir tanesiydi. Bugün burada bu kadar güzel bir toplulukla başarılmış olan bu hedefin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Ancak daha fazla gurur duyacağımız husus şu; devletimizin koyduğu bu on alanda farklı takvimler dahilinde ilerleme devam ediyor. Biz sadece bir tanesini şu anda tamamlamış durumdayız. Yakın süreçte bu hedeflere sırasıyla ulaşılacağına inancım tamdır.” dedi. Türkiye Uzay Ajansı’nın hedeflerini gerçekleştirmesi için elinden geleni yapacağını söyleyen Gezeravcı, katılımcılara teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı’nın konuşmasını bitirmesinin ardından Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Gezeravcı’ya hediye takdiminde bulundu.

Ek Resimler
Bu içerik 18.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 91 kez okundu.