TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, YURT İÇİ VE YURT DIŞINDAN BİSİKLETÇİLERİ EDİRNE’DE AĞIRLAMAYA DEVAM EDİYOR

Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Meriç Kenarı Sosyal Tesisleri’nde başlayan “Uluslararası Üç Kapı Bisiklet Festivali” etkinliğine, yurt içi ve yurt dışından 100’e yakın bisikletçi katıldı. Arda Bisiklet Derneği (ARDABİS) tarafından düzenlenen festivalde bisikletliler Pazarkule, Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarına bisiklet turu düzenledi.

İlki, 30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlamaları kapsamında 2019 yılında Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Üç Kapı Bisiklet Festivali, bir yıllık aranın ardından kaldığı yerden devam etti. Trakya Üniversitesi’nin katkılarıyla Arda Bisiklet Derneği (ARDABİS) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Uluslararası Üç Kapı Bisiklet Festivali” için Türkiye’nin 16 farklı kentinden ve Bulgaristan’dan Edirne’ye gelen 100’e yakın bisiklet tutkunu, Meriç Kenarı Sosyal Tesisleri’nde bir araya geldi. Trakya Üniversitesi Meriç Kenarı Sosyal Tesisleri’nde oluşturulan festival alanında günler öncesinden çadır kuran bisiklet sporcuları, üç gün süren festival kapsamında Edirne’den Yunanistan’a açılan Pazarkule Sınır Kapısı ile Bulgaristan’a açılan Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarına kilometrelerce pedal çevirdi. Çevre illerin yanı sıra Bartın, Isparta, İzmir ve Eskişehir gibi uzak illerden de sporcuların katıldığı festival kapsamında, Edirne sınır kapılarının haricinde güzergâhlar üzerinde bulunan tarihi ve turistik mekânlar da gezilerek katılımcılara bilgiler verildi.

Açılışta konuşan Vali Ekrem Canalp, Edirne'de Meriç Nehri kıyısında hayata geçirilecek "Üç Nehir Bir Şehir" projesi hakkında bilgiler vererek, nehir çevresinde dünyanın kesintisiz en uzun bisiklet yolu ve rekreasyon alanları oluşturmak için çalıştıklarını ifade etti. Vali Ekrem Canalp, bisiklet sporunu seven katılımcılarla tarih, doğa ve sporu bir arada sunan etkinlikte bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu ifade ederek, tura katılanlara ve destek verenlere teşekkür etti.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da bisikletin sağlıklı yaşam için önemli olduğunu hatırlatarak, bisikletçilere kurumlar olarak ellerinden gelen desteği vermeye devam edeceklerini belirtti. Bu tür organizasyonların bisiklet kullanımı konusunda ciddi farkındalık oluşturduğuna dikkat çeken Başkan Recep Gürkan, keyifli ve güvenli bir sürüş olmasını diledi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu: “Bisiklet Hayatın Hızlı Akşına Bir Dur Demektir.”

Etkinliğe destek veren kurumların başında gelen Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise Uluslararası Üç Kapı Bisiklet Festivali’ne ikinci kez ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet ve mutluluk duyduklarını belirterek, “Bisiklet bir medeniyettir, bir kültürdür. Bisiklet sağlıktır, hayatın hızlı akşına bir dur demektir. Geleceğin çok önemli bir parçası. Felsefi olarak çok önemli mesajları var. Bazen bir arabanın içinde göz açıp kapayıncaya kadar etrafımızda olup bitenin, güzelliklerin farkında varamıyoruz. Bisikletle ise hayatın içinde bir tarihi esere bakabiliyorsunuz, durup bir çiçeği soluyabiliyorsunuz. Aslında o hızlı gidişe bir protesto.” ifadelerini kullandı.

Sporun her branşını olduğu gibi bisiklet sporunu da destekledikleri ve doğa dostu ve erişilebilir bir üniversitenin gereği olarak yerleşke içerisindeki caddelere bisiklet yolları yaptıklarını da ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Sağlık bakanlığımızdan aldığımız bin bisikleti öğrencilerimize dağıtmıştık. Kampüsümüzü, 6 kilometrelik bisiklet yoluyla donatarak bisiklet kullanan öğrencilerimize ve personelimize açtık. Engelli arkadaşlarımızı bisiklete bindirerek güzel etkinlikler gerçekleştirdik. Şimdi de o yollarda yurt içi ve yurt dışından gelen konuklarımızı bisikletleriyle göreceğiz. Bizim için güzel bir gün. Böylesi etkinliklerin örnek olmasını diliyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından ARDABİS Başkanı Mehmet Fidan tarafından Vali Ekrem Canalp, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Öğr. Gör. Burak İşçimen’e festivalin bisiklet forması hediye edildi.

Doğa ve bisiklet tutkunlarını Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde bir araya getiren festival Edirne Valisi Ekrem Canalp, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu tarafından verilen işaretle başladı.

Festivalin ilk gününde Meriç Nehri Kenarı Sosyal Tesislerinden hareket eden bisiklet sporcuları, Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesindeki yeni bisiklet yollarını kullanarak önce Rektörlük binasına, daha sonra ise Bolca Ana Yemekhanesine geçti. Trakya Üniversitesi Rektörlüğü önünde Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer ve Öğr. Gör. Burak İşçimen ile bir araya gelerek hatıra fotoğrafı çektiren ve Bolca Ana Yemekhanesinde yemek yiyen bisiklet sporcuları ardından Talatpaşa Caddesi üzerinden Pazarkule’ye geçti.

Öğr. Gör. Burak İşçimen: “Trakya Üniversitesi, Edirne’nin Sonsuz Köprülerinden Bir Tanesidir.”

Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Burak İşçimen, Bolca Ana Yemekhanesi önünde yaptığı konuşmada Trakya Üniversitesi olarak yerleşkeler içerisinde daha temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir ulaşım imkânı sağlamayı amaçladıklarını ifade etti. Bu kapsamda bir dizi iyileştirme ve geliştirme çalışması yürüttükleri ve pek çok yeniliğe imza attıklarını belirten Öğr. Gör. Burak İşçimen “Dünyada karbon salınımı önemli bir çevre sorununa işaret ediyorken, bisiklet kullanımının yaygınlaşmasının bu konuda bizlere sağlayacağı yararları görmemiz gerekiyor. Akıllı, modern kentlerin ve üniversitelerin temel gerekliliği olan bisikletler ile karbon salınımı azalacak, sağlıklı yaşam ve hava kalitesi artacak. Toplumun bisiklete alışıp sağlıklı ve temiz yaşamı benimsemesi öncelikli ihtiyaç. Dolayısıyla burayı bir güzergâh olarak belirleyip yollarımızı kullandığınız ve bisiklet kültürünün gelişmesine katkı sunduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum. Bu festival, Rektörlüğümüz ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığımızın destekleriyle ARDABİS ile ortak hayata geçirdiğimiz bir projedir. Edirne gibi büyük bir kültür mozaiğini içinde barındıran bir kentte etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Trakya Üniversitesi de Edirne’nin sonsuz köprülerinden bir tanesidir. Edirne’de kültür, sanat ve sporun nabzının attığı yerdir. Sizlerle Edirne’nin kalbinde bir araya gelmekten dolayı gurur ve mutluluk duyuyoruz. Etkinliğimiz, her geçen yıl büyüyen bir coşkuyla devam edecek.” şeklinde konuştu.

Festival, 19 Eylül tarihinde Sultan II. Bayezid Külliyesi Trakya Üniversitesi Sağlık ve İmaret Müzeleri ziyaretinin ardından Kapıkule Sınır Kapısı’nda son buldu.
Ek Resimler
Bu içerik 21.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 305 kez okundu.