TRAKYA ÜNİVERSİTESİ NEVRUZ ATEŞİNİ YAKTI

Trakya Üniversitesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Nevruz Bayramı” etkinliği büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi.
Trakya Üniversitesi öğrencilerinin, akademik ve idari personellerinin bir araya geldiği Nevruz Bayramı etkinliğinde Nevruz ateşi yakıldı, demir dövülerek yumurta tokuşturuldu. Nevruz duasının okunmasıyla başlayan etkinlik, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Arş. Gör. Armağan Altay’ın günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasıyla devam etti.
Orta Asya’dan Balkanlara kadar uzanan geniş bir coğrafyada 21 Mart gününün büyük bir coşku ve sevinçle Nevruz Bayramı olarak kutlandığını ifade eden Arş. Gör. Armağan Altay, “İnsanoğlu, tarihin en eski zamanlarından bu yana yaşam döngüsüne ait geçiş noktalarını tören ve ritüellerle işaretlemiş, anlamlandırmıştır. Bu törenler, en temel işlevleri açısından doğayla uyumlanma, kültürü doğanın hizasına getirme, onu yeniden yaşam döngüsünün yörüngesine tabi kılma pratikleridir. Bilindiği üzere Farsça kökeni itibariyle ‘Yeni Gün’ anlamı taşıyan Nevruz sözcüğü, Orta Asya’dan Balkanlara kadar uzanan geniş coğrafyada, 21 Mart günü büyük bir coşku ve sevinçle kutlanan bahar bayramının adıdır. Türk Dünyası’nda bu bayram ayrı bir önem arz etmektedir, zira aynı zamanda tarihi bir başlangıç anına, bir milada, demir dağı delerek Ergenekon’dan çıkışa işaret eder, bir milletin yeniden doğduğu gün olarak idrak edilir.” dedi. Ardından, Nevruz kutlamalarındaki ritüellere ve ritüellerin kökenlerine dair bilgiler vererek Nevruz Bayramını kutladı.
Nevruzun baharın gelişini, tabiatın canlanışını ve Türklerin Ergenekon’dan çıkışını müjdelediğini belirten Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Büyük Türk milleti, ‘bitti, öldü’ denilen yerde küllerinden tekrar tekrar doğmayı bilmiş büyük bir millettir. Nasıl ki öldü bitti denilen yerde Ergenekon’dan çıkıp büyün dünyaya yayıldıysa ve bir cihan imparatorluğu haline geldiyse her gittiği yerlerde tekrar tekrar cihan imparatorluğu kurduysa şimdi tekrar bu büyük millet yeniden uyanışa geçiyor. Nasıl bir kuru dal yavaş yavaş çiçek açıyorsa, nasıl kurudu denilen bir çeşme gürül gürül akmaya devam ediyorsa bu büyük millet de tarih yolculuğundadır. Edirne’yi düşünecek olursanız bir başkentti. Balkanları fethetti, İstanbul’u fethetti, üç kıtada İslam’la beraber şereflenen bu büyük millet, koskocaman bir imparatorluk kurdu ve mağdurun yanında olmayı bildi.” dedi.
Türk milletinin yakın tarihe kadar savaşlarla geçirdiği günlerin ardından yeniden ayağa kalktığını belirten Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Türk milletinin son 200 yılı çok üzüntülerle geçti. Pek çok cephede aziz şehitlerimiz kanlarıyla toprakları suladılar. Birer tohum gibi Galiçya’da, Çanakkale’de, Irak’ta, Kafkasya’da, Balkanlarda bekliyorlar ve oraları nurlandırmış vaziyetteler. Bir büyük Türkle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Anadolu Ergenekon’unda gücümüze kuvvetimize tekrar kavuşmaya başladık. Bu büyük millet kanayan coğrafyalarda, haksızlığa uğramış coğrafyalarda, ‘yok mu bir yardımcı’ diye inleyen coğrafyalarda yine umut olmaya devam edecek. Kuru dalda çiçekler yüz göstermiş, bu kutlu yürüyüş tekrar başlamıştır. Sularımız tekrar çağlamaya devam edecektir.” diyerek Nevruz Bayramını kutladı.
Konuşmaların ardından Nevruz ateşi Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve beraberindeki akademisyen ve idarecilerle yakılarak ateşin üzerinden atlandı. Ardından örs üzerinde demir dövüldü ve yumurta tokuşturuldu. Nevruz Bayramında Trakya Üniversitesi Modern Dans Topluluğu üyelerinin dans gösterileriyle eğlendi, pilav ve tatlı ikramı gerçekleştirildi.
Program, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Sinem Salar’ın daveti ile başlayan ve Bolca Ana Yemekhanesi önünden Rektörlük binası önüne kadar devam eden Bahar Yürüyüşü ile sona erdi.
Trakya Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından Balkan Yerleşkesi Bolca Ana Yemekhanesi önünde gerçekleştirilen etkinliğe Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Genel Sekreter Yardımcıları Öğr. Gör. Burak İşçimen ve Ahmet Sezgin ile dekanlar, müdürler, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.
Ek Resimler
Bu içerik 22.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 270 kez okundu.