TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ “BİZ DE VARIZ” DEDİ

Trakya Üniversitesi’nde, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne özel etkinlik düzenlendi. Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Biz de Varız” programında öğrenciler drama, skeç ve müzikli gösteriler eşliğinde örnek bir farkındalık etkinliğine imza attı.
Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü ve Özel Eğitim Topluluğu tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle “Biz de Varız” programı düzenlendi. İnsanlar arasındaki farklılıkların engel teşkil etmediğini göstermek ve özel gereksinimli bireylerin sorunlarına ve yaşadıkları zorluklara dikkat çekmek amacıyla düzenlenen programa, Trakya Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren öğrenci toplulukları da destek oldu. Özel Eğitim Topluluğu ile etkinliğe destek veren öğrenci topluluklarının hazırladığı video ve gösteriler, izleyicilerden büyük beğeni topladı. Ayrıca, işitme engelli bireylerin de etkinliği takip edebilmeleri için etkinlik boyunca işaret dili ile anında çeviri yapıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte Özel Eğitim Topluluğu, işaret dili ile İstiklâl Marşı’nı söyledi. Daha sonra açılış konuşmalarına geçilen programda ilk olarak konuşan Özel Eğitim Topluluğu Başkanı Doğukan Toprak, özel gereksinimli bireylerin en temel ihtiyaçlarının toplum ve çevreleri tarafından anlaşılmak olduğuna vurgu yaparak, içinde yaşadıkları toplumla bütünleşmelerini sağlamanın herkesin ortak görevi olduğunu ifade etti.
Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi ve Özel Eğitim Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Aynur Gıcı Vatansever de 3 Aralık’ın, tüm dünyada özel gereksinimli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek ve bu sorunların çözümü için yapılabileceklerin ele alındığı gün olduğunu hatırlatarak “Günümüzde artık özel gereksinimli olmak görmemek, duymamak, yürüyememek ya da başka bir fonksiyon kaybı ile sınırlandırılamaz. Hem ülkemizde, hem de dünyada artık engelin çevreden kaynaklı sorunlar olduğu herkesçe kabul görmüştür. Yani özel gereksiniminiz sizi engelli yapmaz. Asıl engel, hayatın her alanının özel gereksinimlere göre erişilebilir olarak düzenlenmemesidir. Fakat bu, gelecek için umutlu olmamızın önünde bir engel de değildir. Üniversitemizde düzenlenen etkinlikler sayesinde oluşacak hassasiyetin, hayatın her alanında özel gereksinimli bireylerin karşılaştığı zorlukları kolaylaştıracak adımlar atılmasına vesile olmasını diliyorum.” dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer de herkes için yaşanabilir ve erişilebilir bir dünyanın toplumsal duyarlılığın artırılması ve farklılıklara saygı duyularak oluşacağına inandıklarını belirterek, öğrenci ve çalışanlarının yanında olmaya ve onları desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Prof. Ahmet Hamdi Zafer “Özel gereksinimli öğrencilerimiz ve çalışanlarımızın toplumla bütünleşmelerinin, hayatın her alanında aktif rol üstlenmelerinin sağlanması ve haklarının korunup geliştirilmesi için sadece bir gün değil, tüm bir yıla yayılan çalışmalarımızı aynı kararlılıkla sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.
Programda açılış konuşmalarının ardından Düşünce, Edebiyat ve Tiyatro Topluluğu’nun “Neden Böyle Oldu?” adlı skeç gösterisi ile başlayan etkinlikler, Trakya Üniversitesi öğrenci toplulukları tarafından 03 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne özel hazırlanan destek videolarının gösterimi ile devam etti. Gösterim sonrası, Yaşam Sahnesi Tiyatro Topluluğu üyeleri “İkizler Belgeseli” adlı oyunlarıyla izleyicilerle buluştu. İzleyicileri etkisi altına alan ve uzun süre düşündüren skecin ardından Kırkpınar Spor Bilimleri Fakültesi Etkileşim ve Destek Grubu’nun hazırladığı “Yardım Nesnesi Değil, Hak Öznesi” videosu ile aynı fakültede öğrenim gören Hazar Kahraman’ın herkese ilham olacak konuşmasına yer verildi.
Program, Edebiyat Fakültesi öğrencisi Abdullah Çelik ve üniversitemiz müzik topluluğunun birlikte seslendirdiği müziklerle son buldu.
Geleneksel hale gelen ve bu yıl 7’incisi düzenlenen “Biz de Varız” etkinliğine, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer’in yanı sıra Genel Sekreter Yardımcısı ve SKS Başkanı Öğr. Gör. Burak İşçimen, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Sezgin, Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yavuz ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Ek Resimler
Bu içerik 08.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 359 kez okundu.