TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI PERSONELİNE YANGIN VE DEPREM KONULARINDA BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ VERİLDİ

22 Ekim 2019 tarihinde Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı çalışanlarına Trakya Yangın Söndürme Firması 2. Seviye Yangın Eğitmeni Cem GİRGİN  tarafından yangın güvenlik ve deprem anında müdahale gibi acil durum  konularında uygulamalı  bilgilendirme eğitimi verildi.
Acil durumlarda önceliğin telaşlanmayıp, yoğun trafiğe denk gelinirse radyo/cd çaların sesini azaltıp aynaların  kontrol edilip, dörtlü flaşörlerin yardımıyla ilerlenmesi gerektiğini söyleyerek sözlerine başlayan Cem GİRGİN “Yanıcı madde, oksijen ve ısı kaynağı üçlüsünün bir araya gelerek oluşturduğu yangın, bunların ortadan kaldırılması işlemidir. Yangın çıkması durumunda söndürme cihazı ile etkisi azaltılıp, ortamdaki cam ve kapılar kapatılmalı, eğilip çömelerek  serin olan  ve oksijeni daha fazla barındıran zemine yakın durulmalı, elektrik kontağı, sigorta, gaz vanası kapatılmalı, ana giriş kapısı ıslak bezle soğutulmalıdır. Karanlıkta kalıp yön duygusunu kaybetme halinde, duvar kenarı takip edilerek cam ve kapıya rahat ulaşılabilir.112 arandığında  yer tarifi yapılamazsa bile kolluk kuvvetleri mutlaka adrese ulaşacaktır. Katı madde yangınları A sınıfı, sıvı madde yangınları B sınıfı, gaz madde yangınları C sınıfı, yanabilen metal yangınları D sınıfı, bitkisel ve hayvansal yağ yangınları E sınıfı olarak adlandırılır. Cep telefonu kullanımının  büyük  risk taşıdığı  benzin istasyonlarında havalandırma, bayrak direği gibi oksijenli ortamlarda durulmamalıdır.”  seklinde bilgilerini aktardı.
“Yangın ve deprem anında bina tahliyesi yapılmamalı, merdiven, asansör gibi kaçış yollarının zarar görme ihtimali olduğundan buralardan telaşla çıkmaya çalışmamalıdır. Deprem tehlikesine karşılık odalarda dolaplar sabitlenmeli, deprem esnasında (çök, kapan, tutun) hareketiyle korunmalıdır. Merdivenlerden ikişer kişilik gruplar halinde çıkarak dışarıda önceden belirlenmiş olan emniyetli acil durum toplanma alanına toplam kişi sayısı kontrol edilerek  geçilmelidir. Edirne ‘de tüm halı sahaları, Pazar yerleri acil durum toplanma bölgeleridir. Her apartmanın kurtarma, ilk müdahale konularında kendi ekipleri kurulmalıdır. Kazazede ortamdan uzaklaştırılırken bel denge noktası dikkate alınarak bedenin sağlam tarafına doğru yatırılıp, bir kişi komut verip öncü olacak şekilde   2, 4, 6 gibi çift sayıdan oluşan ekiple sağlam bez, tasıma torbası üzerinde taşınmalıdır, arada konuşarak bilinci kontrol edilmeli, boyunluk takmış gibi nefes borusu düz halde tutulmalıdır. Enkaz başı önde olacak şekilde ilerlenmelidir, bu durum sadece merdivenden inerken ise  ayaklar önde olacak şekilde gerçekleştirilir.” diye ilave ederek, tozlu, karbondioksitli yangın söndürme cihazlarını tanıtıp  personele enkaz taşıma iç ve dış ortamda yangın söndürme uygulamalarını yaptırarak eğitimini tamamladı.
Ek Resimler
Bu içerik 23.10.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 365 kez okundu.