TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE NEVRUZ BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Trakya Üniversitesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Nevruz Bayramı” etkinliği büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi.

Trakya Üniversitesi öğrencilerinin, akademik ve idari personellerinin bir araya geldiği Nevruz Bayramı etkinliğinde Nevruz ateşi yakıldı, demir dövülerek yumurta tokuşturuldu. Nevruz duasının okunmasıyla başlayan etkinlik, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Arş. Gör. Dr. Armağan Altay’ın günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasıyla devam etti.

Orta Asya’dan Balkanlara kadar uzanan geniş bir coğrafyada 21 Mart gününün büyük bir coşku ve sevinçle Nevruz Bayramı olarak kutlandığını ifade eden Arş. Gör. Dr. Armağan Altay, “İnsanoğlu tarihin en eski zamanlarından bu yana yaşam döngüsüne ait geçiş noktalarını tören ve ritüellerle işaretlemiş, anlamlandırmıştır. Bu törenler, en temel işlevleri açısından doğayla uyumlanma, kültürü doğanın hizasına getirme, onu yeniden yaşam döngüsünün yörüngesine tabi kılma pratikleridir. Bilindiği üzere Farsça kökeni itibariyle ‘Yeni Gün’ anlamı taşıyan Nevruz sözcüğü, Orta Asya’dan Balkanlara kadar uzanan geniş coğrafyada, 21 Mart günü büyük bir coşku ve sevinçle kutlanan bahar bayramının adıdır. Türk Dünyası’nda bu bayram ayrı bir önem arz etmektedir, zira aynı zamanda tarihi bir başlangıç anına, bir milada, demir dağı delerek Ergenekon’dan çıkışa işaret eder, bir milletin yeniden doğduğu gün olarak idrak edilir” dedi. Ardından, Nevruz kutlamalarındaki ritüellere ve ritüellerin kökenlerine dair bilgiler vererek Nevruz Bayramını kutladı.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu: “Türk milletinin hikayesi bir kahramanlık öyküsüdür.”

Aziz Türk milletinin Orta Asya’dan çıkarak üç kıtaya yayıldığını, pek çok medeniyet ve devlet kurarak tarih yazdığını belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Türk milletinin hikayesi bir kahramanlık öyküsüdür.” dedi. Rektör Tabakoğlu “Osmanlı Devleti üç kıtada, yedi iklimde hüküm sürmüş ve çok zorlu coğrafyalarda Pax Ottomana denilen Osmanlı barışını sağlamayı başarmıştır. Küçük ulusların diline ve dinene karışmadan kendi benliklerinde var olmalarını sağlamıştır. Yani bir barış ve adalet sistemiyle büyük bir medeniyet meydana getirmiştir.” şeklinde konuştu.

Rektör Tabakoğlu: “Kuru dalda çiçekler yüz göstermiş, bu kutlu yürüyüş tekrar başlamıştır.”

Türk milletinin yakın tarihe kadar savaşlarla geçirdiği günlerin ardından yeniden ayağa kalktığını belirten Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Türk milletinin son 200 yılı çok üzüntülerle geçti. Pek çok cephede aziz şehitlerimiz kanlarıyla toprakları suladılar. Ama Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile Anadolu Ergenekon’unda gücümüze kuvvetimize tekrar kavuşmaya başladık. Şimdi Türk milleti yeniden ayağa kalkıyor ve 2. yüzyılımıza hazırlanıyoruz. Kuru dalda çiçekler yüz göstermiş, bu kutlu yürüyüş tekrar başlamıştır.” dedi.

Rektör Tabakoğlu: “Türk milleti bir umuttur.”

“Biz tarih sahnesinden çekildikten sonra dünya çok acı günler yaşadı. Afganistan’da, Suriye’de, Irak’ta ve en son Gazze’de bunu görüşüyoruz. Gözümüzün önünde kadın, çocuk, yaşlı ayırt etmeden bombalar yağdıran, aç susuz bırakan; maalesef güçlünün haklı olduğu bir medeniyetin yaşadığı dönemden geçiyoruz. Ama haklının güçlü olduğu medeniyete çok ihtiyacımız var.” diyen Rektör Tabakoğlu, zor durumda kalmış, mağdur olmuş insana yardım edecek ve bu gidişata dur diyecek güçlü bir Türk devletine ihtiyaç olduğunu, bunu da hep birlikte inşa edebileceğimizi vurguladı. Rektör Tabakoğlu sözlerini “Türk milleti bir umuttur. Bu Nevruz bayramı bize bunu hatırlatan özel günlerden birisidir. Hepinizin Nevruz bayramını kutlarım.” şeklinde sonlandırdı.

Konuşmaların ardından Nevruz ateşi Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve beraberindeki akademisyen ve idarecilerle yakılarak, ateşin üzerinden atlandı. Ardından örs üzerinde demir dövüldü, yumurta tokuşturuldu ve halk oyunları gösterisi gerçekleştirildi.

Trakya Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından Balkan Yerleşkesi Bolca Ana Yemekhanesi önünde gerçekleştirilen etkinliğe Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Ahmet Hamdi Zafer ve Prof. Dr. Metin Aydoğdu, Genel Sekreter Yardımcıları Öğr. Gör. Burak İşçimen ve Halil Yükseloğlu ile dekanlar, müdürler, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Ek Resimler
Bu içerik 25.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 83 kez okundu.