TÜRK KIZILAYI VE LÖSEV FAYDA TOPLULUĞU TARAFINDAN “KÖK HÜCRE FARKINDALIK KONFERANSI” DÜZENLENDİ

Kök hücre bağışı lösemili hastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır.18-50 yaş aralığında sağlıklı,ilaç kullanmayan ,kronik bir hastalığı bulunmayan herkes kök hücre bağışında bulunabilir.Alınan kan tüpleri Sağlık Bakanlığı’na bağlı kök hücre bankalarında saklanmaktadır.Sağlık Bakanlığı,Kızılay ve Türkök başta olmak üzere farklı resmi kuruluşların kök hücre bağışını artırmaya yönelik çalışmalarına rağmen yeterli donör sayısına ulaşılamaması bu alanda yürütülen çalışmaları daha önemli hale getiriyor.
Konuyla ilgili duyarlılığını gösteren Trakya Üniversitesi Türk Kızılayı Topluluğu ve Lösev Fayda Topluluğu 5 Aralık 2019 tarihinde T.Ü.Tıp Fakültesi Ratıp Kazancıgil Amfi Binası’nda “Kök Hücre Farkındalık Konferansı” gerçekleştirdi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Kızılay Kök Hücre Bölge Sorumlusu Nesrin Gürsul Akdağ kök kücre bağışının önemini vurgulayarak donör olma ve ilerleyen süreçleri hakkında bilgiler verdi.  Akdağ “Kızılay ülkemizde kan ve kök hücre  bağışlarını toplamaktadır.Sağlık Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında donör bulma,donörlerin bilgilendirilmesi faaliyetlerini de yürütmeye başlamıştır.Şu an Kök Hücre havuzumuzda 640 bine yakın bağışçımız bulunmaktadır” dedi.
Trakya Üniversitesi Genç Kızılay Topluluğu Başkanı Özge Karaca “ Kan bağışı yaparak üç kişiye yardım etmiş oluyoruz.Lösemili bireylerin tedavisi için önemli olan kök hücre bağışı ile de belki birisini tekrar hayata bağlamış oluyoruz.Bilinçsiz olarak donör olmayı istemek te doğru değil,bu yüzden öğrenci arkadaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla bu konferansı düzenledik” dedi.
Konferansın sonunda öğrencilere katılım belgesi ve yapılan çekilişle gönüllülere hediyeler verildi.Aynı gün 10:00 – 18:30 saatleri arasında Eski Menza önünde kurulan kan ve kök hücre çadırında 60 ünite kan ve 14 kök hücre bağışı toplandı.
Ek Resimler
Bu içerik 10.12.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 391 kez okundu.